Abilitatea de a crea activitate economica si TVA:studiu
In ultimul an a existat o mica revolutie in legislatia romaneasca.
Ne referim la inasprirea procedurii de activare a codului de TVA introdusa in OPANAF 17/2015 ce prevede, incepand cu 01 februarie 2015, ca toti contribuabilii trebuie sa completeze si sa depuna declaratia D088(cu anexe), necesara pentru a demonstra capacitatea de realizare a activitatiii economice a societatii.
Depunerea declaratiei si evaluarea ulterioara, discretionar, de catre oficiul competent sunt pasi necesari pentru a putea opera in campul de TVA pentru fiecare contribuabil (de a emite facturi cu TVA si de a deduce taxa de achizitii).
Noua procedura a fost revizuita si clarificata in continuare prin decrete ulterioare de catre ANAF nr. 1964/2015 si 1966/2015 cu efecte din 3 august 2015.
Asa cum am avut ocazia deja sa constatam mai sus , procedura tinde sa verifice indeplinirea anumior conditii de catre contribuabil.
Din aceasta evaluare se determina un potential risc de evaziune fiscal care urmeaza sa ii fie atribuit contribuabilului. Daca scorul este mic, oficiul notifica refuzul de activare a codului de TVA.
Care sunt criteriile de satisfacere? Sunt 20 de intrebari dintre care cele mai importate sunt:
1.daca societatea detine un spatiu destinat sediului social?
2.daca administratorii/actionarii sunt in aceste posturi si in alte societati ?au existat cazuri de faliment ,lichidare ale societatior?
3.care sunt studiile administratorilor/asociatilor?
4.indicarea venituilor asociatilor/administratorilor in ultimele 12 luni.
Exemplele fac posibila gasirea unui fir comun care leaga toate investigatiile: identifica in prealabil acele personae care au avut activitati cu probleme economice in Romania sau pentru a preveni subiecte care nu au caracteristicile necesare pentru a desfasura o activitate economica (din cauza lipsei de experienta sau de putere financiara).
Descrisa si comentata procedura, ne propunem sa oferim doua precizari importante:
1.articolul 316 din Codul Fiscal (legea 227/2015) punctul 11, litera H,care prevede ca contribuabilii deja activi in campul de TVA sunt evaluati succesiv legat de capacitatea de a desfasura activitati de TVA .
Aceste criterii sunt cuprinse in Decretul Presedintelui ANAF 3330/2013, cu urmatoare modificari :in special in sectiunea 5(1)A, se precizeza ca anularea din oficiu a codului de TVA este rezultatul esecului sau de a demonstra capacitatea inadecvata de a desfaura activitati in sfera TVA , pentru contribubilii care isi schimba sediul social sau actionarii.
2.Subliniind in acelasi timp lipsa de transparenta a procedurii ,care , nu ofera nici o justificare de activare a cotei de TVA, precum si termenul critic de a depune anexele pentru D088 (15 zile), dorim sa suubliniem faptul ca procedura in sine nu este lipsita nici de sens nici de completitudinea cererilor.
E imposibil in 2016 sa deschizi o afacere in zona Unuinii Europene fara sa poti demonstra ca dispui de mijocele necesare si fara a arata un prim plan al primului an de functionare.
Concluzii:procedura de activare (si conservare) a codului de TVA prin depunerea declaratiei D088, a introdus un filtru puternic pentru filtrarea societatilor fara capacitate de a desfasura actvitati in sfera de TVA,chiar contribuabilii existenti vor trebui sa isi ia masuri de siguranta pentru pastrarea codului de TVA.Noul sistem incearca sa pune capat evaziunii fiscale si necesita o mare atentie pentru contribuabilii nationali si internationali de a-si structura afacerea de la bun inceput.
Alte referinte:
http://www.zf.ro/opinii/formularul-088-ruleta-ruseasca-a-inregistrarii-in-scopuri-de-tva-13999646
Suntem disponibili pentru clarificari ulterioare.